ממצוקה לתקווה
מים ; המשאב החשוב ביותר לקיום חיים על כדור הארץ. תושבים רבים בעולם אינם יודעים מהם מים נקיים ולא מעט אנשים פותחים ברז ויוצאים ממנו היובש והצמא. בעיית מחסור במים היא נחלת כל העולם. ישראל, ארץ פורצת דרך המציעה לאזרחיה ולתושבי העולם כולו פתרונות טכנולוגיים מתקדמים לניצול יעיל של מקורות המים ההולכים ומדלדלים. נקודה של אור, תקווה ואופטימיות.
בתערוכה חמש קבוצות של עבודות
1 | אמני ראשית הציור הארצישראלי התרשמו מהקוצים שצמחו על הקרקע הצחיחה ומהקיץ חסר הרחמים, שהיו כל כך מנוגדים לנופי ארצם הירוקה והרעננה. הם רותקו לנוף הרי יהודה, אותו עשו לנושא יצירתם ובהמשך לנושא המזוהה עם הציור הארצישראלי בשנות השלושים והארבעים של המאה ה-20. התערוכה מתחילה בתחריט שהודפס שלוש פעמים בשלושה גווני מדבר שונים, ולידם באר חול, וסלעים שצולמו בעומק מכתש רמון. בניגוד לרשמים אלה מן המדבר, מוצגים בתערוכה דימויים של הצפות וגשמי זעף הרסניים באזורים חסרי תשתיות.
2 | בארות המים הן הסיכוי היחידי לקיום פיזי במדבר. סביבן התפתחו מימי אברהם אבינו ואילך, נקודות ישוב שקיימו סדר חברתי, רוחני, דתי וגם סדר כלכלי. לימים למד האדם להשתמש במובילי מים שונים כגון תעלות וצינורות, כדי לאפשר חיים במקומות מרוחקים ממקור המים, ובכך להגדיל את שטחי החיים ואת יבולי השדות. מאז עלתה רמת החיים בהתמדה ואילצה את האדם להמשיך ולשכלל את הטכנולוגיה להשגת מים על מנת לקיים חיים על פני כדור הארץ.
3 | מלח הוא מוצר לוואי של תהליך ההתפלה מים התיכון ומוצר תעשייתי מים המלח והוא גם חומר היצירה בו משתמשים שלושה מהאמנים המציגים בתערוכה. לצידם מוצגים עיבודי פוטושופ של תצלומים שנעשו במפעל התפלה השואב את המים מאקוויפר החוף והופך אותם למים שפירים המיועדים לצורכי אדם, חיה וכן להשקיית השדות.
4 | צינורות דם הם צינורות חיים ובלעדי דם הזורם בעורקינו לא יתקיימו חיי אדם וחיי חיה. בטקסים דתיים של עמים קדומים תופסים הדם והמים (ולצידם היין והשמן) מקום חשוב בפולחן הדתי שנערך על המזבח.
5 | הקשר בין מים ופוליטיקה, מיוצג כאן בעבודה אחת בלבד: מיצב "הקו האדום" בו 'מוזמנים' 22 נציגי החברה הערבית במזרח התיכון לדון בבעיית המים המשותפת להם ולנו. מיצב זה נעשה בתקווה שפתרונות לבעיות משותפות יולידו שיתוף פעולה ואולי בבוא היום שלום של אמת.
רעיה קידר, אוצרת התערוכה יולי-אוקטובר 2020