לנה גוברמן

משחק זכרון

הכניסה לתערוכה של לנה גוברמן היא כמו צעידה אל תוך סצנה מתוך הספר 'הלקחנים'.
ילדות ננסיות ועדינות, נושאות על גבן חפצי יום יום שלוקטו מתוך המרחב הבייתי של ה"גדולים". שבריריותן ונחישותן של הדמויות, העשויות בדמותה של האמנית כילדה, מעוררות במבקר בתערוכה תחושה גמלונית ומסורבלת, כמו ענק המגלה לפתע עולם מקביל, מיניאטורי וסודי שהתנהל מתחת לאפו.

קרא עוד
BIO

עצם המודעות לקיומו של עולם זה היא חדירה למרחב שברירי וחלומי, הסגת גבול המסכנת את קיומו ועלולה להבריח את בנות המקום ולהפיצן לכל עבר.

לנה, שעלתה ארצה כילדה ונטמעה בתרבות ושפה חדשה, חשה שילדותה נותרה מאחור וחלקים ממנה נמחקו והטשטשו עם השנים. היא משתמשת בבנות דמותה הזעירות כלקטות הנושאות שברי זיכרונות מוטמעים בחפצים בעלי משמעות סמלית, הקשורים בביתה וחייה הקודמים.
הניסיון לשחזר זיכרונות מודחקים מגיל מוקדם, הוא מעין ניסיון לחזור למצב קדם שפתי שמאלץ את לנה ליצור לעצמה מילון סימבולי, המתרגם זיכרון לדימוי חזותי. הזיכרון, יצור מתעתע ולא אמין, נוטה להשלים את החורים שנותרו בין שברי המראות וזיכרונות הילדות, ולאמץ סיפורים שסיפרו אחרים כשלו. על כן, כל סיפור וכל
זיכרון הם בבחינת חשודים, הדורשים בדיקה לפני קבלתם וניכוסם חזרה אל סיפור ילדותה. לנה תופרת טלאים של זכרון שהופכים יחד לשמיכה של תחביר פנימי. ההבניה של שפה במעבר מילדות לבגרות, הינו תהליך של בריאה ומוות. הדרך לשוב אל ההוויה והחוויה האותנטית של הילדות חסומה בפני האני הבוגר, שכבר היגר מעולם הילדות ולא דובר בשפתה.

לנה גוברמן: "אחרי שנים של ניסיון לשכוח להתכחש לעבר ולשורשי התרבותיים כדי לאפשר לעצמי התחלה חדשה בארץ, מעבר שהתלווה לגיל ההתבגרות ולצורך להתחיל מחדש. אני מנכסת לעצמי מחדש את העבר: את הילדה שהייתי, את הזיכרונות אותם אני שולפת מעומק התודעה כמו חפצי ערך בחפירה ארכיאולוגית. מנקה מהם אבק, חלקם שלמים, רובם שבורים וחלקיים. אני מודעת לכך שחלק מהם אינם זיכרונות אותנטיים, אלה זיכרונות מתקופת ילדות מוקדמת מאוד שנשתלו בתודעתי ע״י הוריי, חלקם פנטזיה ושברי חלום. אני מלקטת ומקבלת את כולם כפיסות בד בשמיכת טלאים שמורכבת מחלקי אריגים שונים אבל כולם מהווים יסוד למי שאני, שורשים שמהם ניתן לצמוח. לפי ורג׳יניה וולף אישה צריכה חדר משלה כדי לכתוב, אני צריכה את חדר בלב, מלא בעבר שאבד לי כדי ליצור."

לנה גוברמן, קורות חיים

 

לימודים:

1998 - 2003 - B.A., תקשורת חזותית, בצלאל, ירושלים

1993 - 1996 - לימודי אמנות פלסטית, תיכון לאמנויות, ירושלים

 

תערוכות נבחרות:

11.2025 - CICA תערוכת פרס בינלאומית, ונקובר, קנדה

5.2025 - קרטוגרפיה של חלומות, תערוכה זוגית, צבע טרי, תל אביב

11.2024 - שדות Guardian Demons, תערוכת יחידה, בית בנימיני, תל אביב

5.2024 - פוווו, תערוכה קבוצתית, מוזיאון ארץ ישראל, תל אביב

5.2024 - הצדף הכי יקר, תערוכה קבוצתית, מוזיאון נחום גוטמן, יפו

10.2018 - רגע אחד, תערוכת איור קבוצתית, איסטנבול, טורקיה

6.2016 - תערוכת יחיד, מרכז ג׳ינוגלי לאמנות חזותית, ירושלים

3.2016 - חוקים ושבירתם, תערוכת איור קבוצתית, גואנגז׳ו, סין

11.2015 - אוטומוזות, תערוכת יחיד, אוגנדה בר, תל אביב

5.2015 - חוקים ושבירתם, תערוכת איור קבוצתית, נמי איילנד, קוריאה

4.2014 - תערוכת איור קבוצתית, מוזיאון העיצוב חולון

4.2013 - איור ישראלי, תערוכה קבוצתית, ונציה, איטליה

2012 - תערוכה קבוצתית לרגל זכייה בפרס בן יצחק, אגף הנוער, מוזיאון ישראל

 

פרסים:

2012 - ציון לשבח מטעם פרס בן יצחק של מוזיאון ישראל

2011 - פרס על הישגים בתחום האיור מטעם המגזין ״”The Notebook

2010 - ציון לשבח מטעם פרס בן יצחק של מוזיאון ישראל

2008 - ציון לשבח מטעם פרס בן יצחק של מוזיאון ישראל

2003 - פרס יוסי שטרן, על הישגים גבוהים בתחום האיור

מתן בן-טולילה

פנינה לבתי האהובה

מתן בן-טולילה שוזר בתערוכה יצירות שנוצרו כמעשה הצדפה, ההופכת גרגר חול יומיומי לתמצית מזוקקת של יופי ועדינות. גיוסה של בתו הבכורה לשרות צבאי מניע אותו לנסח במילים, צורה וצבע, שרשרת פנינים, בפורמט אינטימי ואישי, הפונה אל הדור הבא.

קרא עוד
BIO

מתן מובל על ידי תחושה פנימית כי "מה שנעשה מתוך כוונה ומסירות, מהדהד בעולם" ויצירותיו מציעות נחמה ורכות הדרושות כל כך להתמודדות עם מציאות ישראלית מורכבת. האפשרות להתבוננות מפרספקטיבה אחרת, פותחת בפנינו את האופק ומספקת אוויר נחוץ לנשימה.

התערוכה מקיפה אותנו בשלל חלונות וחרכים, שערי סף אל מה שמעבר. חלקם משוננים ושסועים כמו חור באריג קרוע, או לוע פעור של מערה חשוכה. אחרים ארכיטקטוניים ומהונדסים, צוהר פתוח בקירות פסיפס צבעוניים, לצד פתחים קלילים ומלאי תנועה כמו וילון מתנפנף ברוח. כולם מפתים ומושכים אותנו להתבוננות משלל זוויות ונקודות מבט: מבט על, מבט חודר, מבט מציץ בעד, מבט בורח החוצה.

השימוש החוזר באלמנטים עגולים בציורים, הופך אותם לגלגל עין ואישון המשיבים לנו מבט. מתן מנהל את הצפייה בתערוכה, בוחר מה לחשוף וכמה להסתיר, בונה את הציורים כמו פנינים, בשכבות מצטברות המוסיפות רבדים של עומק לגלגוליו השונים של הציור המתהווה. אווירה של ריחוף חולמני שורה על העבודות, אולי בשל הגוף השמיימי המשייט בהן, כמו ירח או שמש שחורה מעל נוף ערפילי, או הטיסן הדואה מעל למים מנצנצים. אלמנטים אלו מסמנים את העין הצופה בשקט ממעל ומשמשת כמצפן המוביל אותנו במרחב התערוכה.

סדרת עבודות בגואש על נייר משקפת פן ציורי אחר ביצירתו של מתן. אותה הצבעוניות הרוויה אך בזרימה חופשית וגועשת שמעידה על יד חופשית וקלילות מחשבה. מהירות העבודה ברישום בגואש מאפשרת לזרם התודעה להסתנן מבעד למחסומי ההכרה. פותחת שדה למשחקים וניסויים אקספרסיביים, בצבע, דגם ותנועה, העומדים בפני עצמם מול ציורי השמן המוקפדים.

העבודות מספקות מפת דרכים לאופן בו מזקק מתן את הפנינים. דרוש לשם כך ריחוק, כדי לראות את התבנית הגדולה ובמקביל קירבה להתמקדות בפרטים החשובים. ניתוק, כדי לא להיסחף אחר רעשי רקע ולהתמסר לשקט והקשבה פנימית. חדות, כדי לתפוס את הרגע בו ניתנת לנו הצצה, אל מה שמעבר למסכי החיים. זרימה חופשית, כדי לשמור מקום להפתעות לצוף אל פני השטח אומץ לצאת מהמערה1 ולהביט בממשות במקום בצללים.

מתן בן-טולילה, קורות חיים

 

השכלה

2009-2010 תואר מוסמך (MFA) במחלקה לאמנות בבצלאל, אקדמיה לאמנות ועיצוב, תל- אביב.

2002-2006 תואר בוגר (BFA) במחלקה לאמנות בבצלאל, אקדמיה לאמנות ועיצוב, ירושלים.

 

תערוכות יחיד/ זוגיות

2026 "הים היה ראי", גלריה נגא, תל-אביב (מתוכננת- מרץ 2026).

2026 "פנינה לבתי האהובה", הגלריה העירונית, ראשון-לציון. אוצרות: קרן ויסהוז ואפי גן.

2023 "שיר ארץ", הגלריה לאמנות עכשווית, קריית-טבעון. אוצרת: מיכל שכנאי יעקבי.

2023 " אצבעות", גלריה מאיה, תל-אביב. אוצרת: כרמית בלומנזון.

2021 "נמר, נמר, אש ", גלריה נגא, תל-אביב. אוצר: יונתן אולמן

2018 "בת קול", גלריה נגא, תל-אביב.

2015 "יורד הים הצעיר", גלריה נגא, תל-אביב.

2014 "פתקים לרוח", יריד האמנות ארט בייג'ין 2014, ביתן שגרירות ישראל, בייג'ין, סין.

2013 "הליכות ירח", גלריה נגא, תל-אביב.

2011 שיתוף פעולה עם האמן הגרמני קלאוס קליינה, אוצרת: פרדריקה שיר.

The same sea/ A different coast ,Galerie 61 בילפלד, גרמניה.

2007 "שוטטות", גלריה סולו, תל-אביב. אוצרת: דנה תגר.

 

פרסים ומלגות

2017 Asylum Arts מענק להפקת פרויקט חדש.

2016 Asylum Arts Alumny Retreat בגאריסון, ניו-יורק.

2015 Artis, Artport & Asylum Arts תכנית פיתוח קריירה לאמנים.

2014 תכנית שהות אמן בברלין בחודשים יוני-אוגוסט מטעם קרן שיר schir residency@berlin.

2007 מלגת בוגר מאת קרן תרבות אמריקה- ישראל.

2006 פרס על הצטיינות בציור ע"ש מיטשל פרסר, מטעם המחלקה לאמנות בצלאל.

2005 מלגת הצטיינות מאת קרן התרבות אמריקה-ישראל.

יעל יערי

בונסאי

התערוכה בגלריה העירונית מציגה עבודות פיסוליות בקנ"מ קטן. תנועה, צבע וצורה ממלאים את החלל. העבודות עשויות חומרים רכים, בדים בשילובי צבע וצורה שנעשו תוך עבודה עמלנית, לפעמים סיזיפית, בתפירה, חיבור, מילוי ודחיסה. יעל מתבוננת בטבע ונושאת עצים בליבה.

קרא עוד
BIO

בסטודיו וללא ה'רפרנס' של העץ, היא מוצאת בעץ מהות פנימית שיש בה מן הכוליות. כעצי בונסאי מיניאטוריים ('בונסאי' מילולית מיפנית: "גננות על מגש") נוצרות צורות אסתטיות. כל 'אובייקט - עץ' הוא עולם ומלואו, דחוס, צבעוני, עומד כשלעצמו, לכאורה לא נזקק לזה שלידו. יש ש'אובייקט- עץ' מזכיר עץ גנרי: גזע, ענפים, אפילו פירות. כל עץ הוא נבדל, משתרג לכדי משהו המזכיר איבר פנימי כידיים, רגליים, מעיים, נושא תחושה של איבר גוף. שום עץ לא מסמן בהכרח טבע, אלא זהו סימון פנימי. התחושה של המתבונן היא שהוא נמצא בין עצים, ב'גן לא גן' כשהסך עולה על האובייקט היחיד, ומעיד על רבגוניות ועושר של צבע וצורה.

ה'מטמורפוזות' הן מעין דמויות בגדלים שונים, קטנות מידה, שנדחסו, נוצרו ו'נחנטו' אל תוך גרביים, גרביונים, או בדים שתפרה. ספק-דמויות, חסרות ראש, עשויות מעין גפיים, משתרגות האחת בשנייה, קשורות ונדמות כשרשרת הכרחית או אפשרית, תוך שכל אחת מה'מטמורפוזות' היא יחידה ושונה, נושאת את סיפורה בצבע, צורה, קשרים וחיבורים. עם זאת זהו מיצב שלם המסמן תנועה, התמרה, אפשרות לשינוי, תנועה בלתי פוסקת שקפאה להרף עין.

הצורה והקשרים בין צבע לצורה הם לב העניין ביצירתה. יעל יוצאת מתוך המוכר, מן המציאות ומצליחה לפרק ולחבר מחדש כך שנוצר דבר מה שיש בו גם מסה וגם חלל, גם ריחוף וגם חומר, עד שהעין 'יודעת' שהיא צופה במשהו שאינו ריאליסטי. צבעוניות ייחודית, העדרם של ראשים, וכלל צורות ביו-מורפיות, נעים לעבר תפיסה מופשטת של צורה וצבע במקביל לזיהויים 'לכאורה' מוכרים.

התחושה הכללית העולה הן מן ה'מטמורפוזות' והן מסך האובייקטים הפיסוליים האחרים היא של השתרגות - דבר מה המתפתל והולך, תנועה בחומר רך המחבר אדם לטבע. העץ הוא בבחינת ייצוג עצמי ויחסי לעולם. בחומרים שונים, בדחיסות, ובצבע נבחנים גבולות בין טבעי למלאכותי.

בהקשרים אלה אפשר להזכיר הן את יצירתו הפיסולית של הנרי מור (1898-1986) המוכר בעיקר בזכות פסלי הברונזה הכמעט מופשטים שלו, רבים מהם מוצבים במקומות ציבוריים ברחבי העולם (בארץ הפסל היותר מוכר נמצא ברחבת מוזיאון ת"א) - פסלים המבוססים על עולם הטבע ועל הגוף האנושי, ואת הפסלים של ז'אן ארפ ממייסדי תנועת הדאדא. ארפ פיסל צורות עגולות ורכות המשקפות חזרה לטבע, יצירה מתוך אינסטינקט וספונטניות, הנשענת על גמישות הפיסול. יעל יוצרת פסלים שמזכירים במעורפל משהו מהמציאות אבל בעיקר משאירים רושם, תחושה.

יעל יערי - קורות חיים

 

לימודים

1992 בוגרת בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב, ירושלים

 

תערוכות יחיד

1996 פרא-אדם, ציורים ,גלריית ידיים, יפו

1997 עבודות בלבן, פסלים, המשכן לאמנות הבמה, תל אביב

2001 עבודות 1996-2001, המשכן לאמנות ע"ש מאירוב, חולון

2008 עקבות, ,אוצרת רעיה זומר [קטלוג], מוזיאון ינקו-דאדא, עין הוד

2014 אינטנסיביות אובססיבית, עבודות נייר ופיסול, אוצר אריה ברקוביץ, בית האמנים,ת"א.

2023 סדר בכאוס, גלריה מאיה, תל אביב

 

מבחר תערוכות קבוצתיות

 

2001 EUROPE ART יריד אמנות בינלאומי, פריז

2004 מסכות, מוזיאון אשדוד

2005 אורים, ביטויים של אור באמנות, אוצר אמיתי מנדלסון ,מוזיאון ישראל ירושלים

2006 מתארחים אצל קופפרמן, אוצר- יונה פישר ,אוסף קופפרמן, קיבוץ לוחמי הגטאות

2007 אוסף בנק דסקונט לישראל, אוצר -יונה פישר, רכישות חדשות.

2015 רב-קו, [שישה אמנים], אוצר -רוני ראובן , הסדנה לאמנות יבנה.

2020 על הנייר, אוצרת -רונית חדד, גלריה ND, רמת גן

2024 "התפתחוט" המרכז לחינוך סביבתי, חירייה

תפריט נגישות