תערוכות קיץ
02.11.2023 – 12.08.2023

זיוה בן-ערב

כנפיים לבית {מיצב}

זיוה בן-ערב יוצרת בבית שהפך עם השנים לסטודיו גדול בו החיים והאמנות משמשים בערבוביה. חומרי העבודה מחיי הבית: מלח,
אורז, קינואה, שברי ביצים, דבק חוטי תפירה ועוד חומרים יומיומיים המגיעים מד' אמותיה. שנים רבות יוצרת זיוה מיצבים העשויים חומרים זמינים, אורגניים בד"כ. בן-ערב פיתחה טכניקה ייחודית שיש בה עמלנות רבה המהדהדת גם את תפקיד האישה בבית, בחיי היומיום. תוצרי עבודתה הם תוצאה של הבנת החומר, עדינות טיפול
ויצירתיות רבה.

מניפה, וכנף 
במרכז החלל תלויה מניפת ענק הנראית כמניפת תחרה עצומה. המניפה היא כלי לקירור באמצעות הזרמה של אויר. המניפות הקדומות ביותר שאנחנו יודעים עליהן קרויות "מניפות מסך" או "מניפות עלה קבוע". נעשה בהן שימוש ידני כדי להזרים אוויר קר על הגוף ולסלק חרקים. הן היו עשויות מעלי דקלים או נוצות.      

את צורת המניפה אפשר לזהות ביצירתה המוקדמת של זיוה (באמצעות צריבת מגהץ על בד או על נייר). 

עם השנים עברה אל יצירת מניפות תלויות העשויות חומרים אורגניים. זיוה מפקיעה את המניפה מכוונתה, ויוצרת מניפה בגודל גיגנטי התלויה כנטועה בחלל. נוצר משחק של אור עם צל סביבו. היא מאפשרת להביט דרך המניפה, תוך שנוצרות צלליות על הקיר מאחור. לצד המניפה תלויה כנף עשויה גרגירי קינואה, גם היא תלויה באוויר, כאילו ניתקה ומאידך כאילו היא המשכה של המניפה. 

הכנף מסמנת ריחוף כמו גם צורך בהגבהת עוף, בתנועה בחלל. זהו מבט מתוך הבית אל מרחבים שבחוץ, ואולי ובעיקר אל מרחבי הנפש.

הכנף והמניפה מבטאות ביצירתן רפאות, ניסיון לאחות, לחבר, להדביק ולייצר שלם. יצירתה של זיוה בן ערב מפרקת את השלם ומאחה אותה, בונה שלם יוצא דופן. הריפוי אינו רק של השברים הפיזיים זהו ריפויו של הלב באמצעות האמנות.  

אפי גן, קרן ויסהוז

אלישע רובינוף

דמיון מו-עץ {פיסול בעץ}

אלישע רובינוף, עוסק עשרות שנים בעבודה עם עץ. העבודות מפתיעות, אינן מזכירות דבר. הן אינן מתארות דבר מה הקשור לחיים כפי שאנו מכירים אותם ועם זאת הן יוצאות מן האורגני והמוכר אל עבר מרחב של 'אחרות'. לעבודות אין ממשק פרקטי. זוהי אמנות המותחת אפשרויות במרחב עתידי, פורצת את גבולות המוכר. האובייקטים מפוסלים ידנית, עשויים עץ, ועם זאת הם זרים. 

אפשר לנסות ולזהות אותם כשייכים לעולם החי או הצומח, או אולי למעמקים. האובייקט נשאר סתום עבורנו ואנחנו נשאבים ליופיו, לטכניקה המייצרת מעשה תחרה בעץ ופועלת בשכבות שונות (של אותו החומר), לעיתים משלבת חומרים נוספים ולעיתים רחוקות גם צבע.

האובייקט החדש מעמת את הצופה עם המאוים (uncanny) – מושג פרוידיאני עבור משהו שיכול להיות מוכר, אך בו-זמנית הוא גם זר. התוצאה היא תחושה של זרות לא-נוחה. בשל אופיו הפרדוקסלי, המתבונן נמשך לדבר ובו-זמנית נדחה על ידו וזוהי מהות נוספת של העבודות.

ניתן לראות את כלל יצירתו של אלישע כיצירה 'מרחפת' שאחיזתה בקרקע היא מינורית. מתקיים סוג של חיבור בין חלקים או אלמנטים שונים, כשלעיתים קרובות חלק אחד עוטף את החלק האחר, בקשר המחזיק עיטוף כמו גם אופציה של חדירה, פציעה, כך שמתגלם בו גם פוטנציאל, אפשרות לאלימות.. התחושה היא שאנחנו ספק מציצים, באברי פנים של דבר מה לא ברור, שאין לו שם.  

העבודות מפתות ביופיין ובעדינותן ומאפשרות לנו להתעמת עם הקושי 'לצאת מהקופסה' של עצמנו, לראות את האחר כשווה לנו בערכו הפנימי האנושי, ואולי גם את עצמנו. אנחנו פוגשים עצם, אובייקט, פסל הנושא מהות אינטליגנטית שאינה אנושית, וזה כשלעצמו כבר שולח אותנו אל עצמנו. 

הפסלים נושאים עומק ומסתורין ומשום כך נבחרו להיות מוצגים ללא שמות, באמצעות מספרי אובייקטים, דבר המאפשר הרחבת הדימוי אצל המתבונן. 

"הסדרה מתנגדת במהותה לדיכוטומיות, מתעלה מעבר לשאלות השגורות שיוצרות הפרדה בין אמנות לקראפט, בין אומן לאמן. ההשראה מגיעה מעולמות תוכן שונים, חלקם פנטסטיים ועתידניים, חלקם ביולוגיים והנדסיים. אני שואב מן הקיים ומדמיין את העתיד תוך שאני מאפשר זליגה בין התחומים". אלישע רובינוף 

אפי גן, קרן ויסהוז

איל ששון

זנב דג, ראש הר {ציור}

עבודותיו הצבעוניות של איל ששון מחזיקות במהותן הפנימית בניה והרס הנמצאים בתנועה מתמדת. הציור מתעד תהליך אינסופי של טרנספורמציה כמו בחיים הפיזיים עצמם: ערות ושינה, שאיפה ונשיפה, תאים נהרסים ותאים חדשים נוצרים תחתם. הציור נבנה תוך שהוא הולך ומתכסה. שכבה עולה על שכבה המציצה תחתיה. 

בתהליך העבודה ששון מתכתב עם ריקוד שכן לג'סטות הציוריות שלו, מנעד תנועתי הנע בין פרוע למאופק. התנועה של האמן סובבת סביב מצע הציור, כך שהתוצאה היא עבודה חסרת כיווניות מובחנת. תנועות החיתוך נותנות ליצירה את צורתה והן דורשות קו החלטי ושליטה מדויקת. ריקוד ציורי הכולל ניגודים משלימים: כיסוי והצצה, איזון וחוסר איזון, עודפות וצמצום, כתם וחיתוך, גוף ונוף.

תהליך העבודה של ששון מפרק ומחבר מחדש תפיסה פיגורטיבית של דימויי גוף, צמחיה ונוף העוברים הפשטה וצמצום. פעולות חיתוך והדבקה, מאפשרים לפרוץ את הגבולות החיצוניים של מצע הציור כמו גם את הגבולות הפנימיים המגבילים את הצייר עצמו. ששון בוחן את האופן בו פועלת הראייה וזאת דרך פירוק הציור לגורמיו: צבע, צורה, תנועה ומצע, והפעלת מניפולציה על המרכיבים השונים.

הציור של ששון התחיל מדימויים פיגורטיביים של מתרחצים, והוא הולך ומתמקד בפרגמנטים מתוך הרקע בתהליך של "זום אין" הדוגם את הצורות, המרקמים והצבעים ומפרק את המשמעות. תהליכי ההפשטה והסתרה שעוברים הדימויים הפיגורטיביים, נועדו לטשטש גבולות באופן מכוון, כדי לעכב את הזיהוי והקִטלוג
של הדימוי. הצורה מתפענחת לרגע בדמיונו של הצופה, ומיד מתפרקת רק כדי להתלכד מחדש לדימוי אחר.

אפי גן, קרן ויסהוז

מורן קליגר

גן התענוגות* {רישום}

הדמויות החוזרות בסצנות שונות בגן, בקירחותם החלקלקה, הם כחומר גלם אנושי שטרם התעצב במלואו. הדמויות בצורתן הגנרית, כמעט אנדרוגינית, יכולות לספר על ראשיתה של האנושות, באותה מידה שהן מסמנות אפשרות אחרת לאנושות עתידית. "העבודה עוסקת במיתוסים של חורבן. בריאה, הרס ויצירה, תיאור שעתו של התוהו ובוהו ומתוך המקום הזה: תחיה, לידה מחודשת וחוזר חלילה".

קליגר מציעה פרשנות ויזואלית לסיפורם של אדם וחוה באמצעות סדרת רישומים של נופים בראשיתיים – שום מקום וכל מקום, אשר בהתבוננות מעמיקה יותר מבשרים גם הבטחה להרס או אסון.

נדמה כי הנחש המתפתל ועולה מתוך מים ואדמה, כאילו הוא חלק מבשרו של המקום, מתלפף סביב עצים וגופים, נוכחותו שורה על הכל. הפיתוי כאפשרות של בחירה בין היצרי למוסרי בין הסדר של האב האלוהי, לכאוס הבראשיתי של תת המודע. דמויות וחיות אלגוריות סובבות בגן העדן, מרפררות ליצירות אמנות מוכרות: הנה הטווס מציוריו של פטר פאול רובנס, האישה עם התוכי מציורו של גוסטב קורבה או האישה עם החליל המזכירה את מכשפת הנחשים של הנרי רוסו. 

הטכניקה הייחודית שפיתחה קליגר, מתחילה במריחה של צבע על נייר בו היא משתמשת כמו נייר קופי כדי להעביר את הדימוי אל הדף. הטכניקה מייצרת עודפות של פעולה, שהרי ניתן לצייר ישירות על מצע הנייר. קליגר מרחיקה את עצמה מציור בשכבת נייר הקופי השחורה, תוהו של פוטנציאל ציורי, המכניס אלמנט של 'לכלוך' הנוצר מלחיצת יד אקראית על גבי המשטח הלבן, המנכיחה את טביעת האצבע של היוצרת בבריאת הציור. 

העבודה בכללותה מהווה מעין ניסיון ליצירת איקונוגרפיה אלטרנטיבית, שיבוש של המיתולוגיה כפי שאנו רגילים לפגוש בייצוגים תרבותיים שונים.

זהו סיפור מכונן בנושא יסודות מערכת היחסים שבין האדם לאל, שבמרכזו עומדת שאלת הבחירה – ציות וקבלה, אל מול מרד ושיבוש. כביכול סיפור בריאת העולם, בריאת החי והצומח, האדמה, השמים והכוכבים, אדם וחוה, אך הוא טומן בחובו גם הבטחה להרס, חורבן וגירוש. אדם וחוה מגורשים מגן העדן ומעצם הגירוש הופכים לבני תמותה שהמוות המצפה להם משחרר אותם לחיות ולממש את הפוטנציאל השלם שבהם, לטוב ולרע.

* העבודה הוצגה במסגרת הביאנלה השמינית לרישום 2023, 'יותר מאחד',
בית האמנים ירושלים, אוצרות אירית הדר

אפי גן, קרן ויסהוז

אליסיה שחף

Newborn {צילום}

התבוננות בעבודות עצמן מעלה דימוי מזוהה של יצור מכונף, בעל מבנה מלאכי או פייתי ולו ראש, גוף וכנפיים, המורכבים ממה שנדמה כחומר אורגני צמחי, באסתטיקה המזכירה איורים בוטניים. אלו "תוצאות קצה" שנבחרו מתוך אינספור אפשרויות אבולוציוניות בתהליך של ברירה ודיוק אמנותי. מבחינות רבות יצורי הכילאים הללו ממשיכים את הדרך שמסמנת שחף בגוף עבודות הצילום הבוטנאי שלה ואלו מאפשרים לה לפרוץ שבילים חדשים אל תוך יער בלתי ידוע.

לפנינו ניצבת ברייה חדשה, ואין הכוונה רק לדימויים המכונפים שיש בהם שעטנז מן החי והצומח, אלא לבינה המלאכותית שיצרה אותם בהנחייתה של האמנית אליסיה שחף. הבריאה המשותפת הזו, מתבססת על צילום שצילמה שחף המשמש עוגן לפקודות/הנחיות של האמנית, אשר הובילו לתוצר הוויזואלי שמספקת תוכנה. האפשרויות החדשות הגלומות בפער שבין מחשבה למעשה, בין 'ויאמר' ל-'ויהי', ובתרגום: משפה (אנושית/מילולית) לשפה (אלגוריתמית/ויזואלית). מעצם היותה של הבינה המלאכותית סוג של "קופסא שחורה" מבחינת תהליכי הלמידה והפקת המסקנות שלה, התוצאה מאפשרת הצצה לדרך בה היא מפענחת את הבקשה של שחף והפעולות שהיא נוקטת כדי להיענות לדרישה.

הדימוי הנוצר הוא תולדה של מערכת חשיבה, הלומדת את סגנונה של האמנית ונשענת על צילומים של שחף כבסיס ממנו היא מציעה ארבע אופציות שונות, מתוכן נבחרת אחת להמשך תהליך הדיוק והפיתוח. התהליך מזכיר סוג של אבולוציה מואצת, של התקדמות תוך הרחבה וצמצום חוזרים ונשנים עד להגעה לתוצאה המקובלת על האמנית. העבודה של האמנית עם הבינה המלאכותית דומה לפעולה של אילוף: התוכנה לומדת את העדפותיה וסגנונה הייחודיים של האמנית ונענית להם.

אפי גן קרן ויסהוז

שחר סריג, דגנית אליקים

שחרור באמצעות שמיעה | סרט לילה

״שחרור באמצעות שמיעה״ היא אופרה אינטראקטיבית, המבוססת על הארכיטקטורה של משחקי פלטפורמה – משחקי מחשב דו ממדיים. זוהי יצירה אודיו-ויזואלית המשלבת סיפור בעל אלמנטים משחקיים.

היצירה משתמשת בארכיטקטורה של משחקים המבוססים על גלילה כדי ליצור סאגה בה הפרוטגוניסט מפלס את
דרכו. אך, בשונה מרוב משחקי המחשב, באופרה הזו אין ניקוד, אין מנצחים או מפסידים. זהו משחק ללא
משחק – נדידה במרחב דו ממדי בעודו מייצר את המוזיקה.
הליברית של האופרה מבוססת על ה״בארדו טודל״ (ידוע גם כ״ספר המתים הטיבטי״). הספר הוא טקסט קנוני
בבודהיזם הטיבטי. הוא מנחה את המת בבארדו – מרחב בו התודעה של המת נודדת בין המוות ללידה הבאה.
לחוש השמיעה יש חשיבות מרבית בספר. לפי הבודהיזם הטיבטי, זהו החוש היחידי שנותר אקטיבי בגוף האדם
אחרי המוות. על כן, הנחיית המת מתבצעת דרך חוש זה.
וידאו, 55:54 דקות

אוצר: דורון פישביין

נגן וידאו
נגן וידאו

2020

תערוכות קיץ

02.11.23 – 12.08.23

שתי מילים אלה מקיימות ביניהן זיקה חיונית שכן ה'אין' מניח את קיומו של ה'יש'.

המושג גבול הינו תוצר לשוני מרכזי בהתפתחות התודעה האנושית. גבולות מגדירים ומארגנים את ה'יש' בעולם באמצעות סימנים וחוקים. גבול בין ים ליבשה, גבול בין מגע לחדירה, גבול בין רכוש הפרט לנכסי המדינה, כמו גם גבולות המרחבים השונים שבהם מוצגות במקביל שלוש תערוכות תחת אותו שם, בגלריה העירונית בראשון לציון, בגלריה בבית יד לבנים בראשון לציון, ובגלריה קריית האמנים בטבעון.

את המילה אין ניתן לתאר גם כלא-יש.
אין גבול הינו צרוף מילים מתעתע. ניתן לדמיין מרחבי תוהו ובוהו עד כדי אבדון, ובו בזמן מרחב שהחופש בו מוחלט, חוזרות ונוכחות בו דמויות שחלפו מן העולם, וחושים מחליפים בו תפקידים. ויש ובמרחב כזה צצה מנגינה, רעיון מפתיע או תמונת זיכרון מנחמת.
שם התערוכה מרצד על מסך המחשב,

אין גבול אין גבול אין גבול אין גבול אין גבול אין גבול אין גבול אין גבול אין גבול אין גבול אין גבול

הפועל גבל מופיע בספרות חז"ל. משמעותו היא ללוש, לערבב חלקיקי חומר עם מים כדי שהחומר יהפוך לאחיד. "כגבל זה שנותן מים ואח"כ לש את העיסה" (קטע: רש"י על בראשית ב' ו'). האותיות המצויות בסמיכות זו לזו בשמה של התערוכה, וכמילה נפרדת יש בהן תיאור פעולה של הכנת חומר, מעוררות מחשבה.
הייתכן שבין אותיות שמה של התערוכה טמונה הצעה? הצעה שניתן להבינה כקריאה לפעולה כמו גם רמז לשימוש בחומר. אין גבול להפתעות.
המכנה המשותף ליצירות בתערוכה הוא בחירת האומנים ליצור בחומרים קרמיים. כל אמן בחר נקודת התייחסות משלו מול נושא התערוכה.
חווית הצופה עשויה להתרחש במרחב שבין היצירה המוצגת לבין עיני המתבונן.

אנו מזמינים אתכם לשיטוט תוך תשומת לב ועין לכל אחת מהיצירות.

טקסט מאת טליה טוקטלי
יולי 2021

זיוה בן-ערב

כנפיים לבית {מיצב}

מניפה | טכניקה מעורבת: קינואה, שיפודי עץ וחוטי ניילון, 2023
כנף | טכניקה מעורבת: קינואה, חוטי ניילון, 2023
הצבה בחלל הגלריה
הצבה בחלל הגלריה
הצבה בחלל הגלריה

זיוה בן-ערב יוצרת בבית שהפך עם השנים לסטודיו גדול בו החיים והאמנות משמשים בערבוביה. חומרי העבודה מחיי הבית: מלח, אורז, קינואה, שברי ביצים, דבק חוטי תפירה ועוד חומרים יומיומיים, מגיעים מד' אמותיה. שנים רבות יוצרת זיוה מיצבים העשויים חומרים זמינים, אורגניים בד"כ. בן -ערב פיתחה טכניקה ייחודית שיש בה עמלנות רבה המהדהדת גם את תפקיד האישה בבית, בחיי היומיום . תוצרי עבודתה הם תוצאה של הבנת החומר, עדינות טיפול ויצירתיות רבה.

מניפה, וכנף 

במרכז החלל תלויה מניפת ענק הנראית כמניפת תחרה עצומה. המניפה היא כלי לקירור באמצעות הזרמה של אויר. המניפות הקדומות ביותר שאנחנו יודעים עליהן קרויות "מניפות מסך" או "מניפות עלה קבוע". נעשה בהן שימוש ידני כדי להזרים אוויר קר על הגוף ולסלק חרקים. הן היו עשויות מעלי דקלים או נוצות.      

את צורת המניפה אפשר לזהות ביצירתה המוקדמת של זיוה (באמצעות צריבת מגהץ על בד או על נייר). עם השנים עברה אל יצירת מניפות תלויות העשויות חומרים אורגניים. זיוה מפקיעה את המניפה מכוונתה, ויוצרת מניפה בגודל גיגנטי התלויה כנטועה בחלל. נוצר משחק של אור עם צל סביבו. היא מאפשרת להביט דרך המניפה, תוך שנוצרות צלליות על הקיר מאחור. לצד המניפה תלויה כנף עשויה גרגירי קינואה, גם היא תלויה באוויר, כאילו ניתקה ומאידך כאילו היא המשכה של המניפה. הכנף מסמנת ריחוף כמו גם צורך בהגבהת עוף, בתנועה בחלל. זהו מבט מתוך הבית אל מרחבים שבחוץ, ואולי ובעיקר אל מרחבי הנפש.

הכנף והמניפה מבטאות ביצירתן רפאות, ניסיון לאחות, לחבר, להדביק ולייצר שלם. יצירתה של זיוה בן ערב מפרקת את השלם ומאחה אותה, בונה שלם יוצא דופן. הריפוי אינו רק של השברים הפיזיים זהו ריפויו של הלב באמצעות האמנות.  

אפי גן, קרן ויסהוז

אלישע רובינוף

דמיון מו-עץ {פיסול בעץ}

ללא כותרת | חריטה בעץ טבעי, גודל משתנה, 2012-2023
הצבה בחלל הגלריה
הצבה בחלל הגלריה
הצבה בחלל הגלריה
ללא כותרת | חריטה בעץ טבעי, גודל משתנה, 2012-2023
ללא כותרת | חריטה בעץ טבעי, גודל משתנה, 2012-2023

אלישע רובינוף, עוסק עשרות שנים בעבודה עם עץ. העבודות מפתיעות, אינן מזכירות דבר. הן אינן מתארות דבר מה הקשור לחיים כפי שאנו מכירים אותם ועם זאת הן יוצאות מן האורגני והמוכר אל עבר מרחב של 'אחרות'. לעבודות אין ממשק פרקטי. זוהי אמנות המותחת אפשרויות במרחב עתידי, פורצת את גבולות המוכר. האובייקטים מפוסלים ידנית, עשויים עץ, ועם זאת הם זרים. אפשר לנסות ולזהות אותם כשייכים לעולם החי או הצומח, או אולי למעמקים. האובייקט נשאר סתום עבורנו ואנחנו נשאבים ליופיו, לטכניקה המייצרת מעשה תחרה בעץ ופועלת בשכבות שונות (של אותו החומר), לעיתים משלבת חומרים נוספים ולעיתים רחוקות גם צבע.

האובייקט החדש מעמת את הצופה עם המאוים (uncanny) – מושג פרוידיאני עבור משהו שיכול להיות מוכר, אך בו-זמנית הוא גם זר. התוצאה היא תחושה של זרות לא-נוחה. בשל אופיו הפרדוקסלי, המתבונן נמשך לדבר ובו-זמנית נדחה על ידו וזוהי מהות נוספת של העבודות.

ניתן לראות את כלל יצירתו של אלישע כיצירה 'מרחפת' שאחיזתה בקרקע היא מינורית. מתקיים סוג של חיבור בין חלקים או אלמנטים שונים, כשלעיתים קרובות חלק אחד עוטף את החלק האחר, בקשר המחזיק עיטוף כמו גם אופציה של חדירה, פציעה, כך שמתגלם בו גם פוטנציאל, אפשרות לאלימות.. התחושה היא שאנחנו ספק מציצים, באברי פנים של דבר מה לא ברור, שאין לו שם.  

העבודות מפתות ביופיין ובעדינותן ומאפשרות לנו להתעמת עם הקושי 'לצאת מהקופסה' של עצמנו, לראות את האחר כשווה לנו בערכו הפנימי האנושי, ואולי גם את עצמנו. אנחנו פוגשים עצם, אובייקט, פסל הנושא מהות אינטליגנטית שאינה אנושית, וזה כשלעצמו כבר שולח אותנו אל עצמנו. הפסלים נושאים עומק ומסתורין ומשום כך נבחרו להיות מוצגים ללא שמות, באמצעות מספרי אובייקטים, דבר המאפשר הרחבת הדימוי אצל המתבונן. 

"הסדרה מתנגדת במהותה לדיכוטומיות, מתעלה מעבר לשאלות השגורות שיוצרות הפרדה בין אמנות לקראפט, בין אומן לאמן. ההשראה מגיעה מעולמות תוכן שונים, חלקם פנטסטיים ועתידניים, חלקם ביולוגיים והנדסיים. אני שואב מן הקיים ומדמיין את העתיד תוך שאני מאפשר זליגה בין התחומים". אלישע רובינוף 

אפי גן, קרן ויסהוז

איל ששון

זנב דג, ראש הר {ציור}

ללא כותרת | אקריליק על חיתוכי PVC 248/266 ס"מ, 2023
הצבה בחלל הגלריה
ללא כותרת | אקריליק על חיתוכי נייר, 148/220 ס"מ, 2023
הצבה בחלל הגלריה
צוללן | אקריליק על בד, 60/80 ס"מ, 2022

עבודותיו הצבעוניות של איל ששון מחזיקות במהותן הפנימית בניה והרס הנמצאים בתנועה מתמדת. הציור מתעד תהליך אינסופי של טרנספורמציה כמו בחיים הפיזיים עצמם: ערות ושינה, שאיפה ונשיפה, תאים נהרסים ותאים חדשים נוצרים תחתם. הציור נבנה תוך שהוא הולך ומתכסה. שכבה עולה על שכבה המציצה תחתיה. בתהליך העבודה ששון מתכתב עם ריקוד שכן לג'סטות הציוריות שלו, מנעד תנועתי הנע בין פרוע למאופק. התנועה של האמן סובבת סביב מצע הציור, כך שהתוצאה היא עבודה חסרת כיווניות מובחנת. תנועות החיתוך נותנות ליצירה את צורתה והן דורשות קו החלטי ושליטה מדויקת. ריקוד ציורי הכולל ניגודים משלימים: כיסוי והצצה, איזון וחוסר איזון, עודפות וצמצום, כתם וחיתוך, גוף ונוף.

תהליך העבודה של ששון מפרק ומחבר מחדש תפיסה פיגורטיבית של דימויי גוף, צמחיה ונוף העוברים הפשטה וצמצום. פעולות חיתוך והדבקה, מאפשרים לפרוץ את הגבולות החיצוניים של מצע הציור כמו גם את הגבולות הפנימיים המגבילים את הצייר עצמו. ששון בוחן את האופן בו פועלת הראייה וזאת דרך פירוק הציור לגורמיו: צבע, צורה, תנועה ומצע, והפעלת מניפולציה על המרכיבים השונים.

הציור של ששון התחיל מדימויים פיגורטיביים של מתרחצים, והוא הולך ומתמקד בפרגמנטים מתוך הרקע בתהליך של "זום אין" הדוגם את הצורות, המרקמים והצבעים ומפרק את המשמעות. תהליכי ההפשטה והסתרה שעוברים הדימויים הפיגורטיביים, נועדו לטשטש גבולות באופן מכוון, כדי לעכב את הזיהוי והקִטלוג
של הדימוי. הצורה מתפענחת לרגע בדמיונו של הצופה, ומיד מתפרקת רק כדי להתלכד מחדש לדימוי אחר.

אפי גן, קרן ויסהוז

מורן קליגר

גן התענוגות* {רישום}

ללא כותרת (הגן) | סדרה בת שמונה רישומים, 70/100 ס"מ כ"א דיו ושמן על נייר, 2022
הצבה בחלל הגלריה
ללא כותרת (הגן) | סדרה בת שמונה רישומים, 70/100 ס"מ כ"א דיו ושמן על נייר, 2022
ללא כותרת (הגן) | סדרה בת שמונה רישומים, 70/100 ס"מ כ"א דיו ושמן על נייר, 2022
ללא כותרת (הגן) | סדרה בת שמונה רישומים, 70/100 ס"מ כ"א דיו ושמן על נייר, 2022
ללא כותרת (הגן) | סדרה בת שמונה רישומים, 70/100 ס"מ כ"א דיו ושמן על נייר, 2022

הדמויות החוזרות בסצנות שונות בגן, בקירחותם החלקלקה, הם כחומר גלם אנושי שטרם התעצב במלואו. הדמויות בצורתן הגנרית, כמעט אנדרוגינית, יכולות לספר על ראשיתה של האנושות, באותה מידה שהן מסמנות אפשרות אחרת לאנושות עתידית. "העבודה עוסקת במיתוסים של חורבן. בריאה, הרס ויצירה, תיאור שעתו של התוהו ובוהו ומתוך המקום הזה: תחיה, לידה מחודשת וחוזר חלילה". קליגר מציעה פרשנות ויזואלית לסיפורם של אדם וחוה באמצעות סדרת רישומים של נופים בראשיתיים – שום מקום וכל מקום, אשר בהתבוננות מעמיקה יותר מבשרים גם הבטחה להרס או אסון.

נדמה כי הנחש המתפתל ועולה מתוך מים ואדמה, כאילו הוא חלק מבשרו של המקום, מתלפף סביב עצים וגופים, נוכחותו שורה על הכל. הפיתוי כאפשרות של בחירה בין היצרי למוסרי בין הסדר של האב האלוהי, לכאוס הבראשיתי של תת המודע. דמויות וחיות אלגוריות סובבות בגן העדן, מרפררות ליצירות אמנות מוכרות: הנה הטווס מציוריו של פטר פאול רובנס, האישה עם התוכי מציורו של גוסטב קורבה או האישה עם החליל המזכירה את מכשפת הנחשים של הנרי רוסו. 

הטכניקה הייחודית שפיתחה קליגר, מתחילה במריחה של צבע על נייר בו היא משתמשת כמו נייר קופי כדי להעביר את הדימוי אל הדף. הטכניקה מייצרת עודפות של פעולה, שהרי ניתן לצייר ישירות על מצע הנייר. קליגר מרחיקה את עצמה מציור בשכבת נייר הקופי השחורה, תוהו של פוטנציאל ציורי, המכניס אלמנט של 'לכלוך' הנוצר מלחיצת יד אקראית על גבי המשטח הלבן, המנכיחה את טביעת האצבע של היוצרת בבריאת הציור. 

העבודה בכללותה מהווה מעין ניסיון ליצירת איקונוגרפיה אלטרנטיבית, שיבוש של המיתולוגיה כפי שאנו רגילים לפגוש בייצוגים תרבותיים שונים. זהו סיפור מכונן בנושא יסודות מערכת היחסים שבין האדם לאל, שבמרכזו עומדת שאלת הבחירה – ציות וקבלה, אל מול מרד ושיבוש. כביכול סיפור בריאת העולם, בריאת החי והצומח, האדמה, השמים והכוכבים, אדם וחוה, אך הוא טומן בחובו גם הבטחה להרס, חורבן וגירוש. אדם וחוה מגורשים מגן העדן ומעצם הגירוש הופכים לבני תמותה שהמוות המצפה להם משחרר אותם לחיות ולממש את הפוטנציאל השלם שבהם, לטוב ולרע.

* העבודה הוצגה במסגרת הביאנלה השמינית לרישום 2023, 'יותר מאחד',
בית האמנים ירושלים, אוצרות אירית הדר

אפי גן, קרן ויסהוז

אליסיה שחף

Newborn {צילום}

היביסקוס | מתוך הסדרה Newborn, תצלום מטופל בעיבוד דיגיטלי ובינה מלאכותית, הדפסה דיגיטלית על נייר צילום, 100/60 ס"מ, 2023
הצבה בחלל הגלריה
שורשים | מתוך הסדרה Newborn, תצלום מטופל בעיבוד דיגיטלי ובינה מלאכותית, הדפסה דיגיטלית על נייר צילום, 100/100 ס"מ, 2023
הצבה בחלל הגלריה

התבוננות בעבודות עצמן מעלה דימוי מזוהה של יצור מכונף, בעל מבנה מלאכי או פייתי ולו ראש, גוף וכנפיים, המורכבים ממה שנדמה כחומר אורגני צמחי, באסתטיקה המזכירה איורים בוטניים. אלו "תוצאות קצה" שנבחרו מתוך אינספור אפשרויות אבולוציוניות בתהליך של ברירה ודיוק אמנותי. מבחינות רבות יצורי הכילאים הללו ממשיכים את הדרך שמסמנת שחף בגוף עבודות הצילום הבוטנאי שלה ואלו מאפשרים לה לפרוץ שבילים חדשים אל תוך יער בלתי ידוע.

לפנינו ניצבת ברייה חדשה, ואין הכוונה רק לדימויים המכונפים שיש בהם שעטנז מן החי והצומח, אלא לבינה המלאכותית שיצרה אותם בהנחייתה של האמנית אליסיה שחף. הבריאה המשותפת הזו, מתבססת על צילום שצילמה שחף המשמש עוגן לפקודות/הנחיות של האמנית, אשר הובילו לתוצר הוויזואלי שמספקת תוכנה. האפשרויות החדשות הגלומות בפער שבין מחשבה למעשה, בין 'ויאמר' ל-'ויהי', ובתרגום: משפה (אנושית/מילולית) לשפה (אלגוריתמית/ויזואלית). מעצם היותה של הבינה המלאכותית סוג של "קופסא שחורה" מבחינת תהליכי הלמידה והפקת המסקנות שלה, התוצאה מאפשרת הצצה לדרך בה היא מפענחת את הבקשה של שחף והפעולות שהיא נוקטת כדי להיענות לדרישה. הדימוי הנוצר הוא תולדה של מערכת חשיבה, הלומדת את סגנונה של האמנית ונשענת על צילומים של שחף כבסיס ממנו היא מציעה ארבע אופציות שונות, מתוכן נבחרת אחת להמשך תהליך הדיוק והפיתוח. התהליך מזכיר סוג של אבולוציה מואצת, של התקדמות תוך הרחבה וצמצום חוזרים ונשנים עד להגעה לתוצאה המקובלת על האמנית. העבודה של האמנית עם הבינה המלאכותית דומה לפעולה של אילוף: התוכנה לומדת את העדפותיה וסגנונה הייחודיים של האמנית ונענית להם.

אפי גן, קרן ויסהוז

שחר סריג ודגנית אליקים

שחרור באמצעות שמיעה | סרט לילה

'שחרור באמצעות שמיעה' (לכידה מתוך וידיאו), 55:54 ד', 2020

״שחרור באמצעות שמיעה״ היא אופרה אינטראקטיבית, המבוססת על הארכיטקטורה של משחקי פלטפורמה – משחקי מחשב דו ממדיים. זוהי יצירה אודיו-ויזואלית המשלבת סיפור בעל אלמנטים משחקיים.

היצירה משתמשת בארכיטקטורה של משחקים המבוססים על גלילה כדי ליצור סאגה בה הפרוטגוניסט מפלס את דרכו. אך, בשונה מרוב משחקי המחשב, באופרה הזו אין ניקוד, אין מנצחים או מפסידים. זהו משחק ללא משחק – נדידה במרחב דו ממדי בעודו מייצר את המוזיקה.

הליברית של האופרה מבוססת על ה״בארדו טודל״ (ידוע גם כ״ספר המתים הטיבטי״). הספר הוא טקסט קנוני בבודהיזם הטיבטי. הוא מנחה את המת בבארדו – מרחב בו התודעה של המת נודדת בין המוות ללידה הבאה.
לחוש השמיעה יש חשיבות מרבית בספר. לפי הבודהיזם הטיבטי, זהו החוש היחידי שנותר אקטיבי בגוף האדם אחרי המוות. על כן, הנחיית המת מתבצעת דרך חוש זה.
וידאו 55:54 דקות.

אוצר: דורון פישביין

נגן וידאו
נגן וידאו
נגן וידאו
נגן וידאו
נגן וידאו
נגן וידאו

תפריט נגישות